Društvene mreže

Prateći nas među prvima ćete saznati najnovije vijesti i događaje iz zemlje i svijeta, a vaši komentari i stavovi o određenim temama pomoći će nam da saznamo što vam se sviđa, a što ne. Na taj ćete način uspostaviti interakciju s ostalim korisnicima te se aktivno uključiti u rasprave o temama koje vas zanimaju.

Pratite nas!

INSTAGRAM

 

Povijest HNS-a

Petak, 29 Travanj 2016 07:03
Objavljeno u Općenito
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

U dvadeset godina djelovanja na političkoj sceni Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati bitno je doprinijela napretku i sazrijevanju hrvatske politike. Od samih početaka, kada se 13. listopada 1990. godine dvjestotinjak entuzijasta i vizionara okupilo u tadašnjem Klubu samoupravljača u Zagrebu, bilo je jasno da na političku scenu stupa politički projekt posve drukčiji od svega što se tada nudilo hrvatskim biračima.

Spoj velikana hrvatske politike, prve predsjednice i doživotne počasne predsjednice stranke Savke Dabčević Kučar, Mike Tripala, Srećka Bijelića, Dragutina Haramije, Krešimira Džebe, i mladih, uspješnih stručnjaka i znanstvenika, među kojima i kasnija predsjednica Vesna Pusić, postao je zaštitni znak HNS-a. Sve njih tada je okupila vizija Hrvatske koju HNS do danas beskompromisno zastupa – moderna, građanska država jednakopravnih i zadovoljnih građana.

Kao jedina stranka s razrađenim gospodarskim programom, HNS je od samog osnutka bio najžešći kritičar HDZ-ove gospodarske politike, upozoravajući na katastrofu koju će donijeti privatizacijski model te stranke te je zbog takvih opravdanih i, kako je vrijeme pokazalo, potpuno pogođenih kritika vlasti bio napadan sa svih strana kroz cijele devedesete.

Nakon izbora 2000. godine HNS sudjeluje u koalicijskoj vladi te vodi najuspješnije ministarstvo. HNS i tadašnji ministar javnih radova, obnove i graditeljstva nakon četverogodišnjeg mandata Hrvatskoj u nasljeđe ostavljaju više od 300 kilometara autocesta te tisuće stanova iz programa poticane stanogradnje. Ti su stanovi postali domom brojnim hrvatskim obiteljima po najpovoljnijim uvjetima na tržištu. Otvaranju autoceste prisustvovala je i Savka Dabčević Kučar, koja je još 1971. upozoravala na nužnost izgradnje cestovne infrastrukture u Hrvatskoj.

Kako projektna orijentacija HNS-a, sposobnost preuzimanja odgovornosti i ostvarivanja boljeg života za građane izgledaju na djelu, vidjelo se i u vrijeme mandata Radimira Čačića i kasnije Predraga Štromara kao župana Varaždinske županije. Županija je imala najveći rast zaposlenosti u Hrvatskoj, izgrađene ili dograđene su 32 škole i sportske dvorane te uvedeni besplatan prijevoz za učenike i kreditiranje studenata, a 2011., pod mandatom HNS-ovog župana Predraga Štromara osvaja titulu „Najkonkurentije županije Hrvatske". Hrvatskoj su javnosti prvi puta predstavljeni i suvremeni instrumenti upravljanja kao javno privatno partnerstvo, cash pool, agencija za razvoj i slično. Takve modele upravljanja, koji štede novac i poboljšavaju kvalitetu života građana, HNS-ovi župani, gradonačelnici, načelnici i njihovi zamjenici provode diljem Hrvatske te kvalitetom političke ponude dugoročno jačaju poziciju stranke.

2000. godine vodstvo stranke preuzima ugledna sveučilišna profesorica Vesna Pusić. Pod krilaticom „Nova generacija hrvatske politike", HNS, osnažen mnogobrojnim novim članovima, u 21. stoljeće ulazi odlučan u namjeri da liberalne vrijednosti ugradi u temelje hrvatske politike i društva u nastanku. Sloboda neovisnog i samostalnog pojedinca te država čiji smisao postojanja je zaštita te slobode lajtmotiv su djelovanja HNS-a u nadolazećem razdoblju.Pod vodstvom Vesne Pusić HNS zagovara beskompromisnu politiku poštivanja ljudskih prava te izgradnju moderne građanske države, članice Europske unije. Ustrajnost i nepokolebivost HNS-a na tim pozicijama, usprkos brutalnim napadima i diskvalifikacijama, bitno je doprinijela podizanju razine hrvatske politike i postepenom priklanjanju i drugih političkih stranaka tim pozicijama. Principijelnost u zastupanju političkih stavova i sposobnost u preuzimanju odgovornosti i realizaciji projekata HNS-a prepoznali su i birači te stranka na izborima 2003. postiže najbolji rezultat u povijesti i upeterostručuje broj zastupnika u Saboru.

2000. godine održani su predsjednički izbori na kojima je HNS-ov kandidat Stjepan Mesić izabran za predsjednika Republike, čime Hrvatska dobiva prvog demokratskog predsjednika. Svojim djelovanjem Stipe Mesić bitno je promijenio imidž i političku kulturu Hrvatske.

Istovremeno, HNS 2001. postaje punopravnom članicom Stranke europskih liberala (ELDR-a), a Vesna Pusić bila je potpredsjednica te stranke od 2006. godine u tri mandata. Sljedeće godine HNS organizira iznimno uspješan summit europskih liberala u Zagrebu, što je bilo prvi put da se jedna od velikih europskih stranačkih grupacija sastala u Hrvatskoj. HNS 2005. godine pokreće još jedan dotad jedinstveni proces u Hrvatskoj – ujedinjuje se s LIBROM te dobiva dodatak imenu liberalni demokrati.

Na izborima 2003. godine HNS je javnosti predstavio detaljno razrađene programe reformi u nekoliko ključnih područja – pravosuđu, javnoj upravi, poljoprivredi, obrazovanju i gospodarstvu te program eurointegracije. Na sljedećim izborima 2007. predstavljen je HNS-ov četverolist – reformski projekti s ciljem postizanja efikasnog gospodarstva, decentralizirane Hrvatske jednakih šansi, redefiniranje suvereniteta usmjereno na učinkovito upravljanje nacionalnim resursima i interesima te ostvarivanje pravednog društva.

Na izborima 2007. godine HNS provodi iznimno uspješnu i hvaljenu personaliziranu kampanju, što je bila potpuna novost u tradiciji političkih kampanja u Hrvatskoj. U uvjetima žestoke bipolarizacije takvom kampanjom zarađen je svaki dobiveni glas i HNS definitivno učvršćuje poziciju treće stranke u državi. Sljedeće, 2008. godine vodstvo stranke ponovo preuzima Radimir Čačić, čime stranka u vrijeme nadolazeće gospodarske krize i prateće nesposobnosti naglašava svoju poziciju glavnog autoriteta za pitanja gospodarskog oporavka i napretka Hrvatske, nudeći hrvatskoj javnosti konkretne i provedive projekte. U studenom 2008., kada se spominjanje gospodarske krize u Hrvatskoj dočekivalo uz bahati podsmjeh vlasti, HNS predstavlja „12 mjera za izlazak iz krize". Taj dokument još je jedna potvrda da je HNS bio i ostaje jedinstven u oblikovanju hrvatske sadašnjosti s pogledom u bolju budućnost.

U kolovozu 2009. preminula je osnivačica i prva predsjednica HNS-a Savka Dabčević Kučar, ostavivši Hrvatskoj i članovima HNS-a u nasljeđe zadatak da i dalje ne odustaju od reformi koje su potrebne za napredak i njeguju vrijednosti koje su dotad zastupali.

Vesna Pusić 2008. godine preuzima funkciju predsjednice HNS-ova Kluba zastupnika usmjeravajući njegov rad odgovornim i politički naprednim inicijativama, kojima zastupnici HNS-a redovito privlače pažnju javnosti. Vesna Pusić izabrana je i za predsjednicu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom. Taj izbor podržali su svi akteri političkog života u Hrvatskoj, što je bilo javno priznanje vodeće uloge HNS-a u promišljanju i ostvarivanju europske Hrvatske.

Na predsjedničkim izborima 2009. godine HNS ponovno osvaja odlično osmišljenom kampanjom za kandidatkinju Vesnu Pusić, koju su i simpatizeri i protivnici ocijenili najboljom i najkompetentnijom među predsjedničkim kandidatima. Pod sloganom „Hrvatska zna i može" predsjednička kandidatkinja HNS-a, zajedno s tisućama članova i simpatizera, pokazala je da „HNS zna i može". Uspjesi HNS-a, moderne i svježe kampanje u uvjetima borbe za svaki glas, držanje vlastite riječi i ostvarivanje obećanja danih građanima pokazuju da snaga svake stranke leži upravo u angažmanu i trudu njezinih članova.

Na parlamentarne izbore 2011. godine HNS je izašao u koaliciji sa SDP-om, IDS-om i HSU-om i osvojio četverogodišnji mandat. U Vladi su bila četiri ministra iz kvote HNS-a – prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš, a u Saboru Klub od 11 saborskih zastupnika na čelu s Miloradom Batinićem. Izniman uspjeh HNS je zabilježio i na lokalnim izborima u svibnju 2013. godine. Sa 106 mandata u izvršnoj vlasti, od kojih su 32 mandata načelnika, 35 mandata zamjenika načelnika, 11 gradonačelnika, 19 njihovih zamjenika i 3 župana te 6 njihovih zamjenika, HNS je ostvario najbolji rezultat na lokalnim izborima ikada i neupitno dokazao svoju snagu i potencija daljnjeg rasta na poziciji treće političke snage u državi.

saborski zastupnici

Nakon posljednjih parlamentarnih izbora, u studenom 2015. godine, HNS ima Klub od 10 saborskih zastupnika, a predsjednica HNS-a izabrana je za potpredsjednicu Sabora.

U ožujku 2012. godine za predsjednika HNS-a na 11. Izbornom saboru stranke ponovno je izabran Radimir Čačić, dok su za potpredsjednike stranke izabrani Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak. Na 12. Izbornom saboru, 23. ožujka 2013., za predsjednicu Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata izabrana je Vesna Pusić.

U travnju 2016. godine održan je 13. Sabor HNS-a na kojem je za predsjednika izabran Ivan Vrdoljak. Za zamjenika je izabran Predrag Štromar, a za potpredsjednike Anka Mrak Taritaš i Srđan Gjurković. Dugoodišnja predsjednica HNS-a Vesna Pusić izabrana je za počasnu predsjednicu HNS-a.

HNS danas ima više od 42 tisuća članova, organizacije u svim županijama i 490 podružnica u gradovima i općinama. Takva stabilna i djelotvorna mreža plod je dugogodišnjeg planiranja i rada na terenu.
U stranci djeluje i više od 20 interesnih odbora u kojima članovi, u skladu s vlastitim znanjima i interesima, sudjeluju u formiranju stranačkih programa. Posebno aktivni su Mladi HNS-a te Ženska inicijativa. 2005. godine je osnovana HNS-ova Politička akademija u kojoj su se dosad obrazovale tisuće članova. To je jedinstven projekt u hrvatskoj politici, a često je uzor i prijateljskim strankama u regiji.

Stranka od 2004. godine dodjeljuje nagradu za najboljeg aktivista ili aktivisticu nazvanu po Krešimiru Džebi, jednom od osnivača HNS-a i aktivnom sudioniku u izgradnji kulture kvalitetnog i odgovornog promišljanja hrvatske sadašnjosti i budućnosti, što je bila i ostaje trajna značajka stranke.