Društvene mreže

Prateći nas među prvima ćete saznati najnovije vijesti i događaje iz zemlje i svijeta, a vaši komentari i stavovi o određenim temama pomoći će nam da saznamo što vam se sviđa, a što ne. Na taj ćete način uspostaviti interakciju s ostalim korisnicima te se aktivno uključiti u rasprave o temama koje vas zanimaju.

Pratite nas!

INSTAGRAM

 

Vijesti

Mladi HNS-a uspješno odslušali treći modul Regionalne liberalne političke akademije (RLPA)

Nedjelja, 28 Listopad 2018 17:51
Objavljeno u Novosti
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Osijek, 28.10.2018. - U Bruxellesu je, od 12. do 18. listopada 2018., održan treći, a ujedno i posljednji modul Regionalne liberalne političke akademije (RLPA) za mlade liberale u organizaciji Fondacije Boris Divković iz BiH i Center Party International Foundation iz Švedske.

Mladi iz šest država regije – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, jačali su svoje kapacitete kroz unapređenje znanja i vještina (koja se odnose na političku strukturu i sustave Europske unije, institucionalnu strukturu Europskog parlamenta, povijest i utjecaj liberalnih stranaka unutar strukture Europske unije, znanja vezana uz zahtjeve za ulazak u EU,..) te su povećanim dijalogom nastojali ojačati regionalnu mrežu među mladim liberalima zapadnog Balkana.

Predstavnici HNS-a, Ana Kutnjak, predsjednica Mladih HNS-a Cestica i Dragan Babić, predsjednik Mladih HNS-a Tenja, tom su prilikom iskazali zahvalnost što su bili dio ove Akademije čiji je cilj osnaživanje mladih ljudi, pružanje znanja i vještina istima te pomoć u daljnjem političkom angažmanu u strankama iz kojih dolaze.

Veoma sam zahvalna na pruženoj prilici da budem dio treće generacije Regionalne liberalne političke akademije. U današnje vrijeme bitno je usvajati nova znanja te sudjelovati u procesu razmjene iskustva kako unutar stranke tako i s ostalim liberalnim strankama regije. Upravo to je način na koji mlade osobe mogu biti aktivni sudionici društva, aktivno kreirati politike za mlade, ali i politike usmjerene na društvo u cjelini - rekla je Ana Kutnjak.

Upoznavanje i razmjena ideja s mladim i perspektivnim liberalima, uvelike utječe na suradnju sa strankama unutar Hrvatske, ali i s ostalim liberalnim strankama država učesnica. Upravo je takva suradnja među mladima bila središnji motiv trećeg modula Regionalne liberalne političke akademije. Također smo konstruktino popričali s raznim predavačima gdje smo uspjeli saznati razne informacije koje su nas zanimale, a odnose se na države iz kojih dolazimo. Nadam se nastavku suradnje sa svim sudionicima jer samo zajedno možemo uspjeti doprinjeti boljitku i napretku našega društva. - rekao je Dragan Babić.

Podsjećamo, Regionalna liberalna politička akademija projekt je koji Fondacija Boris Divković iz BIH organizira u suradnji s Center Party International Foundation (CIS) iz Švedske s ciljem osnaživanja mladih liberala zapadnog Balkana. Sukladno tome, predviđena su tri modula Akademije pri čemu je fokus prvog bio na ideologiji, problemima društva koji su prisutni u zemljama sudionika te načinima na koji je te probleme potrebno riješiti. Drugi modul bio je usmjeren na praktično znanje o politici, dok je treći modul, obuhvaćao posjet Bruxellesu i upoznavanje s institucijama i tijelima Europske unije.