Društvene mreže

Prateći nas među prvima ćete saznati najnovije vijesti i događaje iz zemlje i svijeta, a vaši komentari i stavovi o određenim temama pomoći će nam da saznamo što vam se sviđa, a što ne. Na taj ćete način uspostaviti interakciju s ostalim korisnicima te se aktivno uključiti u rasprave o temama koje vas zanimaju.

Pratite nas!

INSTAGRAM

 

Vijesti

Vladimir Ham: Zelena Strossmayerova avenija i kružni tok – konkretni projekti za grad ugodnog življenja

Srijeda, 07 Travanj 2021 16:05
Objavljeno u Novosti
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Osijek, 07.04.2021. - HNS-ov kandidat za gradonačelnika Osijeka, Vladimir Ham danas je održao konferenciju za medije u Retfali, na području Mitnice koja je oduvijek bila važno čvorište puteva, na mjestu gdje se Kanižlićeva ulica križa s ulicom Josipa Jurja Strossmayera.

Predstavio je projekt Zelena Strossmayerova avenija kao važnu točku svog programa kandidature za gradonačelnika Osijeka.

Vladimir Ham je podsjetio kako je HNS kroz ogranak Retfala 2018. godine predstavio ovu inicijativu te proveo istraživanje među stanovnicima Strossmayerove ulice. Istraživanje je pokazalo kako značajnoj većini Retfalčana koji stanuju u Ulici Josipa Jurja Strossmayera poteškoće stvara biciklistička staza koja se nalazi preblizu kućnim ulazima, onemogućeno im je parkiranje automobila ispred kuća, a kao najveći problem naveli su pukotine u zidovima uzrokovane vibracijama koje tramvaji proizvode, budući da su tračnice smještene na maloj udaljenosti od stambenih objekata. Također, stanovnicima Strossmayerove ulice nedostaju zelene površine i stabla koja su posječena u Strossmayerovoj ulici. 

Ovom prvom stavkom rekonstrukcije, Strossmayerova ulica bi doista mogla biti zelena avenija, po uzoru na Europsku aveniju, jer bi se izmještanjem tramvajske pruge na samu cestu, i to u prvi i četvrti vozni trak, dobio dodatni prostor za biciklističku stazu i zeleni pojas.

Kao drugu stavku rekonstrukcije naveo je križanje Kanižlićeve i Strossmayerove ulice.

„U blizini ovog važnog prometnog čvorišta upravo se gradi veliki nogometni stadion, a uskoro će se graditi i I. gimnazija te će ovaj dio postati još življi nego što je sad. Stoga je potrebno na ovom mjestu izgraditi kružni tok koji će moći sav taj promet kvalitetno „progutati“, jedan od onih „alfa kružnih tokova“, odnosno turbo rotor, koji ispod sebe ima i pothodnik za pješake, a sve kako bi prometovanje svih kategorija bilo u potpunosti sigurno.“ poručio je Vladimir Ham, rekavši kako su ovakvi konkretni projekti ono što grad Osijek treba učiniti ili zadržati gradom ugodnog življenja.

„Vjerujem da građani neće nasjesti na priče o poticanju ovoga ili onoga i floskule koje samo u izborno vrijeme zvuče dobro! Ono što mi želimo raditi su konkretne stvari u okviru proračunskih mogućnosti.

A mogućnosti postoje, jer vidimo da se proračun puni dobrom dinamikom i da su financije grada stabilne, što znači da se sada u ovakve projekte može ulaziti. Naravno, dijelom sredstava jer za drugi dio uvijek postoje sredstva – kako Europske unije tako i središnje države.“ zaključio je Vladimir Ham, HNS-ov kandidat za gradonačelnika.