Društvene mreže

Prateći nas među prvima ćete saznati najnovije vijesti i događaje iz zemlje i svijeta, a vaši komentari i stavovi o određenim temama pomoći će nam da saznamo što vam se sviđa, a što ne. Na taj ćete način uspostaviti interakciju s ostalim korisnicima te se aktivno uključiti u rasprave o temama koje vas zanimaju.

Pratite nas!

INSTAGRAM

 

Vijesti

HNS: Retfala zaslužuje zelenu Strossmayerovu aveniju

Subota, 10 Studeni 2018 12:46
Objavljeno u Novosti
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Osijek, 10.11.2018. - Predsjednik osječkog ogranka HNS-a Retfala Dražen Slunjski održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio anketu za zelenu Strossmayerovu aveniju.

Pojasnio je kako je i ova inicijativa retfalačkih HNS-ovaca proizašla iz odlične suradnje sa sugrađanima. Naime, brojnim Retfalčanima koji stanuju u Ulici Josipa Jurja Strossmayera poteškoće stvara biciklistička staza koja se nalazi preblizu kućnim ulazima, onemogućeno im je parkiranje automobila ispred kuća, a kao najveći problem navode pukotine u zidovima uzrokovane vibracijama koje tramvaji proizvode, budući da su tračnice smještene na maloj udaljenosti od stambenih objekata. Također, Retfalčanima nedostaju zelene površine i stabla koja su posječena u Strossmayerovoj ulici.

„Odlučio sam reagirati pokretanjem ankete za urbanističko uređenje Ulice Josipa Jurja Strossmayera, po uzoru na Europsku aveniju. Ovom inicijativom predlažem izmještanje tramvajske pruge na prvi i četvrti kolni trak. Dobiveni prostor omogućio bi odmicanje biciklističke staze od zgrada i kuća te bi se na taj način povećala sigurnost prometovanja. Također, dodatni prostor bi bio iskorišten za sadnju zelenila i stabala. Grad Osijek i Retfala zaslužuju zelenu Strossmayerovu aveniju! Želite li i vi zelenu Strossmayerovu aveniju, moći ćete nam odgovoriti u anketi koju pokrećemo.“  poručio je Dražen Slunjski, predsjednik ogranka HNS-a Retfala.

 Inicijativu za zelenu Strossmayerovu aveniju podržao je i Stjepan Čuraj, saborski zastupnik HNS-a i predsjednik Slavonsko-baranjskog regionalnog saveza HNS-a rekavši kako bi novim rješenjem Strossmayerova ulica postala sigurnija i atraktivnija za prometovanje bicikala i pješaka.

„Ovdje smo na tragu nečeg što Grad Osijek već radi. Poznato je da se izuzetno uspješno koriste sredstva iz programa za konkurentnost i koheziju. U prvoj fazi, do Kanižlićeve ulice već se radi rekonstrukcija. Mi želimo da projekt ide dalje, da se upravo u Retfali omogući izmještanje pruge na prometnicu kako bi se povećala sigurnost naših sugrađana i kako bi Retfala i Strossmayerova ulica, kao jedna od najvećih i najdužih ulica u Osijeku dobila naličje koje zaslužuje. Korištenje bespovratnih sredstava Europske unije je nešto što ovaj projekt čini mogućim i ostvarivim. U Retfali se već događaju nove investicije poput nove srednje škole, novog stadiona  i nove prometnice u sjevernom dijelu Retfale. Ovaj bi projekt izmještanja tramvajske pruge zaokružio tu cjelinu na dobrobit svih građana, a prije svega stanovnika Retfale.“ poručio je Čuraj.

 Željko Kraljičak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i nezavisni član Vijeća Gradske četvrti Retfale u prošlom sazivu također je podržao HNS-ovu inicijativu.

„Retfala je moj dom. Kao Retfalčanin, nosio sam listu na prošlim dvojim mjesnim izborima i jako dobro znam koje su potrebe Retfale kada su u pitanju izbori za Vijeća Gradskih četvrti. Ovo je zaista izuzetno vrijedan projekt i treba ga podržati. Danas ga ovdje podržavam i kao stanovnik Retfale i kao nezavisni član Vijeća Gradske četvrti Retfala u prošlom sazivu, kao državni tajnik i kao nestranačka osoba u Vladi Republike Hrvatske. Pozivam sve naše sugrađane da podrže ovu anketu i inicijativu. Vjerujem da će  Grad Osijek iznaći snage i sredstava, a svi ćemo pomoći u tome, da se završi i izgradi ovaj projekt,  kako bi naša Retfala bila bolja, ljepša, kvalitetnija i ugodnija za život. Podržavam ovu inicijativu, Hrvatsku narodnu stranku kao nositelja inicijative i Dražena Slunjskog kao čovjeka koji stoji iza cijelog programa.“, zaključio je Kraljičak.