Društvene mreže

Prateći nas među prvima ćete saznati najnovije vijesti i događaje iz zemlje i svijeta, a vaši komentari i stavovi o određenim temama pomoći će nam da saznamo što vam se sviđa, a što ne. Na taj ćete način uspostaviti interakciju s ostalim korisnicima te se aktivno uključiti u rasprave o temama koje vas zanimaju.

Pratite nas!

INSTAGRAM

 

Vijesti

Gradski vijećnik Babić predlaže kako olakšati ugradnju 800 dizala u Osijeku

Utorak, 06 Veljača 2024 14:49
Objavljeno u Novosti
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Osijek, 06.02.2024. - U Osijeku je oko 800 ulaza u višestambenim zgradama s četiri i više katova koji nemaju ugrađena dizala. Riječ je mahom o starijim zgradama u kojima nedostatak dizala snažno utječe na kvalitetu života mladih obitelji te starijih i teže pokretnih osoba.

Prva priča o potencijalnom sufinanciranju naknadne ugradnje dizala u takve zgrade u Osijeku se pojavila još prije nekoliko godina jer su neki nagađali kako bi to mogli učiniti sredstvima iz EU fondova, do iznosa od čak 85% troškova. No, do toga nikada nije došlo, budući da se sredstva mogu dobiti jedino u sklopu skupih energetskih obnova zgrada, a nikada nisu objavljivani nikakvi natječaji samo za ugradnju dizala.

A onda je krajem prošle godine skupina zastupnika Hrvatskog sabora iz Kluba HNS-a i nezavisnih zastupnika predložila Zakon o ugradnji dizala kojim bi kroz sustav državnih subvencija bilo olakšano ugrađivanje dizala u zgrade s tri ili više katova. Prema njihovom prijedlogu zakona koji je sada u proceduri državna bi subvencija iznosila 40% cijene ugradnje dizala. Prosječna je cijena ugradnje oko 60.000 eura i najčešće je to razlog zbog kojega veliki broj suvlasnika odustaje od samostalnog financiranja novih liftova. Prijedlog zakona prodrazumijeva da bi u državnom proračunu svake godine bilo potrebno osigurati oko 7 milijuna eura kojima bi se mogla subvencionirati ugradnja oko 240 dizala te bi se na taj način, iz godine u godinu, sustavno rješavalo ovo prevažno pitanje.

DVOSTRUKA SUBVENCIJA Osječki gradski vijećnik Marin Babić (HNS), sprema se, nakon donošenja Zakona o ugradnji dizala, u Gradskom vijeću pokrenuti inicijativu da se iz gradskog proračuna dodatno subvencionira značajan dio od preostalih 60% troškova koji će za ugradnju dizala imati suvlasnici čiji su projekti prethodno subvencionirani državnim novcem. Na taj bi način suvlasnici zainteresirani za ugradnju dizala bili dodatno stimulirani za dogovor i podizanje kredita putem kojih bi financirali svoj dio obveze te ga otplaćivali kroz sustav pričuve.

 

Zgrada na Sjenjaku 29 ima četiri kata i jedna je od onih bez lifta. Predstavnik suvlasnika, Vedran Budimčić, kaže kako u zgradi ima 14 stanova, a svi suvlasnici s nestrpljenjem očekuju da zgrada konačno dobije lift.

– Obavili smo već nekoliko razgovora i svi su suvlasnici dali svoj pristanak. No, jako je teško doći do kompletne ponude izvođača za ugradnju lifta. Tražio sam već nekoliko ponuda i očekujem da ćemo imati sve potrebne dokumente u trenutku kada se krene sa subvencijama za ugradnju – ističe Budimčić, dodajući kako su predviđanja da bi troškovi ugradnje lifta u njihovoj zgradi iznosili između 50.000 i 60.000 eura.

PRIMJER IZRAČUNA Uzmemo li u obzir najvišu cijenu (60.000 eura) i umanjimo ju za iznos državne subvencije (40%, odnosno 24.000 eura) dolazimo do preostalog iznosa od 36.000 eura (odnosno, oko 2.600 eura za svakog od 14 suvlasnika). Ako se taj iznos dodatno umanji gradskom subvencijom, početni će trošak biti i više nego prepolovljen, a to je značajan doprinos.

– Subvencija bi svakako olakšala ugradnju, jer i za preostali ćemo iznos morati podizati kredit i samim time visinu pričuve iz koje ćemo otplaćivati kredit. A o kvaliteti života svih stanara da ne govorimo, jer iskreno, svima nam je, bez obzira na godine, lift potreban – dodaje Budimčić i naglašava kako bi se u njihovom slučaju morao ugraditi vanjski lift jer u stubištu zgrade nema dovoljno prostora za naknadnu ugradnju.

S druge strane, gradski vijećnik Babić tumači da opcija gradskog subvencioniranja još nema preciziran model, ali da u svakom slučaju namjerava gurati opciju koja će sugrađanima olakšati što je više moguće.

 

– Nisu svi liftovi isti, a značajno varira i broj stanova u različitim zgradama. Primjerice, u četverokatnici može biti 10, 15, 24 ili 30 stanova, odnosno toliko je suvlasnika na koje se dijeli ostatak investicije. Zato je potrebno pažljivo osmisliti model  kako bi on bio stimulativan za sve koji se odluče na ugradnju dizala uz državne i gradske subvencije te da bi se ljudi mogli lakše dogovoriti i krenuti u projekt. Je li to možda postotak iznosa cijene dizala i radova ili je to fiksni iznos određen prema broju stanova ili možda treba razmišljati o udjelu kvadrature pojedinih stanova u ukupnoj kvadraturi zgrade pa na taj način određivati iznose subvencija (po sistemu više kvadrata, veća obveza, ali i veća subvencija) to ćemo još vidjeti, ali najvažnije je da volja postoji i da ćemo nakon donošenja zakona pronaći način kako dodatno olakšati sugrađanima – kaže Babić.

Izvor: Komarilos.com