Društvene mreže

Prateći nas među prvima ćete saznati najnovije vijesti i događaje iz zemlje i svijeta, a vaši komentari i stavovi o određenim temama pomoći će nam da saznamo što vam se sviđa, a što ne. Na taj ćete način uspostaviti interakciju s ostalim korisnicima te se aktivno uključiti u rasprave o temama koje vas zanimaju.

Pratite nas!

INSTAGRAM

 

Vijesti

Hrvatska narodna stranka obilježila 100. godišnjicu rođenja Savke Dabčević-Kučar

Srijeda, 06 Prosinac 2023 16:25
Objavljeno u Novosti
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Osijek, 06.12.2023. - Na današnji dan prije 100 godina, u Korčuli je rođena vjerojatno najveća hrvatska političarka i doktorica ekonomije Savka Dabčević-Kučar.

Najznačajniji trenuci političke karijere Dabčević-Kučar obuhvaćali su njezin uspon do predsjednice SKH-a i članice predsjedništva CK SKJ, a potom i značajnu ulogu u hrvatskom proljeću. U novijoj povijesti ostat će upamćena kao predsjednica HNS-a, saborska zastupnica HNS-a i predsjednički kandidat na izborima 1992. godine.

Dabčević-Kučar osim političke imala je i znanstvenu karijeru na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te je bila jedna od prvih žena doktora ekonomije u Hrvatskoj. Tema njezina doktorata bila je J. M. Keynes - teoretičar državnog kapitalizma, a njezin mentor Mijo Mirković.

U hrvatskoj javnosti ostavila je dubok trag po angažmanu tijekom 1971. te po kasnijem čvrstom stajalištu prema novim partijskim strukturama od kojih nije tražila milost ili pomilovanje. Pod njezinim vodstvom tada je oslobođena golema nacionalna energija koja je rezultirala većim građanskim slobodama, ali i snažnim gospodarskim uzletom i rastom standarda većine stanovništva. Taj pokret, Hrvatsko proljeće, iako je poslije ugušen, po mnogima, bila je priprema za uspješno ostvarenje hrvatske samostalne države do čega će doći dva desetljeća kasnije. Značaj Savke Dabčević – Kučar do danas nije poljuljan upravo zbog jasnih i argumentiranih stavova, karakternog i časnog zalaganja za ideje koje je zastupala i to politikom visokih moralnih i etičkih vrijednosti te uvijek u službi i za dobrobit svih građana, istaknuo je v.d. predsjednik HNS-a Mirko Korotaj.

- Savka je znala prepoznati trenutak za rješavanje nacionalnih problema njegujući istinske vrijednosti politike čistih računa dok je rješenja za boji život tražila i predlagala unutar okvira političkog sustava kojemu je tada pripadala. Ona je jasno trasirala i naš politički put i ostavila nam obavezu da prije svega mi, članovi stranke ne gledamo pasivno što će se dogoditi, već da donosimo promjene i činimo ono što je potrebno za bolju Hrvatsku – rekao je Korotaj.

- HNS je stranka koju je osnovala Savka Dabčević-Kučar i koja svoje politike temelji na njezinim idejama. Ponosni smo što je bila dijelom stranke i što je njezina vizija Hrvatske utkana u temelje naše stranke. Savka Dabčević-Kučar je osoba koja je ostavila dubok trag u hrvatskoj povijesti posebice 1971. godine u vrijeme Hrvatskog proljeća i borbom za hrvatsku državnost – zaključio je Danijel Ilić, predsjednik HNS-a Osječko-baranjske županije.

Marin Babić, predsjednik osječkog HNS-a naglasio je kako se Savka Dabčević-Kučar znala nositi sa svim okolnostima u politici i kako je ona istinska heroina Hrvatskog proljeća. HNS svih ovih godina teži tome da Hrvatska bude gospodarski jaka i razvijena zemlja i to je upravo ono kako je Dabčević-Kučar vidjela Hrvatsku. Bila je političarka ispred svog vremena i ostat će jedno od najvećih imena u borbi za hrvatsku opstojnost.

HNS-ovci su položili vijence i zapalili svijeće na posljednjem počivalištu Savke Dabčević-Kučar te najavili da će kroz cijeli ovaj mjesec prigodno obilježiti godišnjicu rođenja osnivačice i prve predsjednice.