Društvene mreže

Prateći nas među prvima ćete saznati najnovije vijesti i događaje iz zemlje i svijeta, a vaši komentari i stavovi o određenim temama pomoći će nam da saznamo što vam se sviđa, a što ne. Na taj ćete način uspostaviti interakciju s ostalim korisnicima te se aktivno uključiti u rasprave o temama koje vas zanimaju.

Pratite nas!

INSTAGRAM

 

Vijesti

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Petak, 22 Rujan 2023 16:37
Objavljeno u Novosti
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Osijek, 22.09.2023. - Drage sugrađanke i sugrađani, svjedočimo možda i povijesnom trenutku u borbi za prava žena i djece u našoj zemlji. Ovim putem ističemo svoju snažnu političku podršku Vladi Republike Hrvatske za nužne korake koje su poduzeli kako bi zaštitili najranjivije članove našeg društva.

Ove nove mjere, uvođenje teškog ubojstva ženske osobe (femicida) kao kaznenog djela, istražni zatvor za kršenje mjera opreza, obavještavanje žrtava o izlasku nasilnika na slobodu te povećanje kazne za silovanje, nisu samo promjene u zakonima.

One su izraz naše zajedničke odlučnosti da se suočimo s problemom nasilja nad ženama i djecom te ih zaštitimo kad im je najpotrebnije.

Emocije koje osjećamo u ovom trenutku su duboke. Osjećamo olakšanje jer vjerujemo da će žrtve biti bolje zaštićene. Osjećamo nadu jer će ove mjere doprinijeti stvaranju društva u kojem se nasilje ne tolerira. I osjećamo obvezu - obvezu da nastavimo raditi zajedno, kako bismo osigurali da ova inicijativa ne bude samo trenutačna, već da postane temelj našeg društva.

Ovo nije kraj puta, već početak. Kao društvo moramo se udružiti i nastaviti podizati svijest o problemu nasilja nad ženama i djecom. Moramo pružiti podršku žrtvama i osigurati da se osjećaju sigurno i podržano u svojim zajednicama.

Ovo je zasigurno korak prema boljoj budućnosti, ali znamo da ima još puno posla pred nama. Svi zajedno, političari, organizacije civilnog društva i građani, možemo graditi društvo bez nasilja i straha. 

Mnogo se tragedija moglo spriječiti da su ovakve mjere bile ranije na snazi, ali hvala Vladi Republike Hrvatske i hvala svima koji podržavate ovu važnu borbu.

Gradimo zajedno budućnost bez straha i nasilja.

U Osijeku smo razgovorom s našim sugrađankama i sugrađanima te podjelom letaka obilježili Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

„U sklopu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama te u znak sjećanja na monstruzni čin ubojstva tri žene na zagrebačkom sudu prije 22 godine, HNS Osijek daje snažnu potporu u borbi protiv nasilja svih oblika i poduzima akcije vezane za prevenciju i obrazovanje u namjeri stvaranja društva s nultom stopom tolerancije na nasilje. Smatramo da je u posljednjih nekoliko godina pomak vidljiv, promjenom kaznenog zakona. Ipak u proces ozdravljenja potrebno je uključiti sve segmente društva" - rekla je predsjednica Ženske inicijative HNS-a Osijek Renata Žuža.