Društvene mreže

Prateći nas među prvima ćete saznati najnovije vijesti i događaje iz zemlje i svijeta, a vaši komentari i stavovi o određenim temama pomoći će nam da saznamo što vam se sviđa, a što ne. Na taj ćete način uspostaviti interakciju s ostalim korisnicima te se aktivno uključiti u rasprave o temama koje vas zanimaju.

Pratite nas!

INSTAGRAM

 

Vijesti

Retfalački HNS i HSU organiziraju informativnu javnu tribinu „Energetska obnova obiteljskih kuća i ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade“

Srijeda, 28 Studeni 2018 16:05
Objavljeno u Novosti
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Osijek, 28.11.2018. - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja Predraga Štromara za sljedeću godinu planira realizaciju projekta energetske obnove obiteljskih kuća.

S obzirom da je tek ovog ljeta donesena direktiva na razini EU, koja omogućuje da se sredstvima europskih fondova financiraju i projekti energetske obnove kuća, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja intenzivno radi na pripremnim radnjama. Kako je i sam potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar najavio, cilj je da se građanima maksimalno pojednostavi postupak prijava. Svjesni smo koliko su takve prijave zahtjevne, s obzirom da se moraju poštivati standardi koji zadovoljavaju apliciranje za sredstva iz EU fondova. Natječaj za energetsku obnovu očekuje se 2019. godine.

Što energetska obnova kuća znači za građane?

Prvenstveno radi se o štednji energije, a samim time i manjim računima za režije. To će značiti da će građanima ostati više novca u kućnom budžetu. Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60% u odnosu na trenutnu.

Nastavljajući uspješnu suradnju s građanima najavljujemo organizaciju informativnih tribina na temu energetske obnove obiteljskih kuća. Nakon uspješno realiziranih inicijativa građana, a u suradnji s gradskim stručnim službama, postavljanjem dodatnih oznaka povećana je sigurnost prometa na „crnoj točki“ kod Pošte Retfala. Također postavljanjem treptača na Sljemenskoj ulici, na izlazu s Vijenca Petrove Gore i Dinare, olakšan je prijelaz djece i tako povećana sigurnost na njihovom putu do škole. Postavljena su dodatna igrala i rasvjeta na dječjim igralištima… Želimo i dalje pomagati našim sugrađanima te putem radionica pomoći u pripremi i popunjavanju dokumentacije potrebne za ostvarivanje subvencija. U suradnji s Gradom Osijekom HNS će pokušati iznaći i dodatne subvencije za realizaciju energetske obnove obiteljskih kuća.“ poručio je Dražen Slunjski, predsjednik ogranka HNS-a Retfala.

Ugradnja liftova uz 85 % potpore EU je ponovno aktualna. Postoje informacije da bi Europska komisija prihvatila sufinanciranje ugradnje dizala u višestambene zgrade kao zaseban projekt neovisno o energetskoj obnovi zgrada, kao zasebnu mjeru u programima mobilnosti građana, dostupnosti stana i zaštite slabijih kategorija građana ako Vlada RH i nadležno ministarstvo promijene Operativni program 2014-2020.

Potrebna je inicijativa zainteresiranih građana prema Vladi RH u cilju promjene Operativnog programa i stvaranje uvjeta za ugradnju dizala uz potporu EU. Gradska organizacija HSU se uključila u akciju stranke na nivou RH, na prikupljanju obrazaca za iskazivanje interesa stanara koji se mogu preuzeti u prostorijama GO HSU u Strossmayerovoj ulici broj 1 od 17 do 19 sati, a na radionici želimo dodatno pojasniti građanima detalje projekta.“ poručila je Milica Generalić, predsjednica ogranka HSU-a Retfala.

Ovim putem pozivamo građane da sudjeluju u radu prve radionice za energetsku obnovu obiteljskih kuća i ugradnju dizala i višekatne stambene zgrade, koja će se održati 05.12. 2018. u prostorijama GČ Retfala Strossmayerova 200 s početkom u 18:00 sati.